Hamile pilatesi, hamilelik döneminin kaliteli geçmesini sağlayan egzersizler bütünüdür. Normal pilates ile hamile pilatesinin temel farkı; pilateste karın bölgesine ağırlık verilirken, hamile pilatesinde pelvik bölgesine ağırlık verilmesidir. Hamile pilatesi, doğuma daha iyi hazırlanmak ve zihinsel sıkıntıları bir kenara bırakmak için en ideal yöntemlerin başında gelmektedir.
Evde hamile pilatesi yapmak isteyenler, öncelikle doktoruna danışmalı ve normal pilates hareketlerinden kaçınmalıdır. Zira normal pilates, vücudun geliştirilmesine yardımcı olmak için yapılmaktadır. Ancak hamile pilatesinde tek amaç gebenin rahat hissetmesidir.
Hamile pilatesi yapmak isteyenlerin hamilelik süreci, kaçıncı haftada olduğu, daha önce spor ile ilgilenip ilgilenmediği göz önünde bulundurulmalıdır. Eğer gebe hayatı boyunca spor yapmamış ancak hamile pilatesi yapacaksa, bu egzersiz tavsiye edilmemektedir. Bunun yanı sıra düşük riskinden dolayı hamileliğin ilk haftalarında hamile pilatesi önerilmez.
Hamile pilatesi hareketleri uygulamak isteyen kadınların öncelikle doktorlarına danışması gerekmektedir. Aksi takdirde bazı komplikasyonlar meydana gelebilir. Ancak hayatında sürekli olarak spor yapan kadınlar, hamile kaldıklarında hamile pilatesi yapabilmektedir. Yine de deneyimli eğitmenler eşliğinde ve doktorun haberi olacak şekilde yapılmalıdır. Evde hamile pilatesi yapmak isteyenler ise öncelikle bir eğitim almalıdır.
Hamilelik sürecini iyi geçirmek, zihinsel olarak rahatlamak ve doğuma hazır hissetmek gibi nedenlerle yapılan hamile pilatesi, oldukça kolay hareketleri içermektedir. Temel hamile pilates hareketleri yapmak isteyenler, öncelikle hareketleri doktora sormalı ve herhangi bir engele sebep olup olmadığını öğrenmelidir. En temel pilates hareketleri aşağıda yer almaktadır.
Dizler bükülü olacak şekilde yere oturmanız gerekir. Daha sonra idrarınızı tutuyormuş gibi yapıp 10 saniye bu şekilde beklemelisiniz. 10 defa hareketi tekrarlamanız, doğuma daha hazır hissetmenizi sağlayacaktır.
Bu harekette, yere bağdaş kurarak oturulur. Eller ensede kavuşturulur ve karın içeri çekilerek sırt kısmı gerdirilir. Bu hareket sayesinde hamilelik nedeniyle oluşabilecek duruş bozukluklarının önüne geçilmektedir.
Bacaklar geniş olarak şekilde iki yana açılır. Dizler bükülür ve sol el, sağ diz kapağına doğru götürülür. Daha sonra sol el, sanki belin sağ kısmından bir kılıç çıkartılıyormuş gibi havaya kaldırılır. Bu hareket dengeyi ve duruşu düzeltmektedir.
Eller yerde olacak şekilde diz üstüne çökülür. Sonra derin bir nefes alarak kalça ayaklara kadar indirilir. Bu hareket sayesinde kalça, karın ve kollar güçlenmektedir.